Cursus storytelling voor onderzoekers

Van droge informatie naar een pakkend verhaal

 

Onderzoek doen vraagt geduld, precisie en haviksogen. Maanden of jaren ben je bezig met het opzetten van je onderzoek, verzamelen van data, analyseren. Uiteindelijk staat alles op papier. Nu nog even je collega's, andere onderzoekers of geïnteresseerden laten weten waar het over gaat. Dat is soms de lastigste hobbel. Hoe sla je een brug tussen jouw onderzoek en de leek?

'Stories are up to 22 times more memorable than facts.' Met dat gegeven lijkt het een logische stap om verhaaltechnieken te gebruiken om je onderzoek leven in te blazen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk valt ons op dat teksten over onderzoek dezelfde opbouw hebben als het onderzoek zelf: van methode naar conclusie. Daarnaast is de informatie soms gortdroog en algemeen. Dat kan anders.

 

Cursus storytelling voor onderzoekers: de inhoud

Tegenwoordig wordt onderzoek soms gezien als 'een mening'. Je bestrijdt verkeerde interpretaties van de waarheid echter niet met nóg meer feiten. Je hebt een beter verhaal nodig. Tijdens de cursus storytelling leer je hoe je de kracht van verhalen gebruikt voor je onderzoek. Geen zorgen: je onderzoek verandert niet in een gelikt verkoopverhaal. Integendeel: we duiken juist de inhoud in. Bijvoorbeeld door te kijken naar het effect van je onderzoek. Voor wie is dit interessant? Welk probleem lost het mogelijk op? 

 

Tijdens de cursus storytelling:

  • krijg je tools om van informatie een verhaal te maken
  • leer je toegankelijk en helder schrijven
  • leer je hoe je de meerwaarde van je onderzoek laat zien

 

Dat doen we door verschillende stappen te doorlopen:

  1. Maak je onderzoek persoonlijk: van logica naar emotie.
  2. Schets het probleem: wat los je op?
  3. Maak de oplossing tastbaar: wat is het resultaat voor patiënten?

 

Voor wie is de cursus Storytelling?

De cursus is speciaal ontwikkeld voor onderzoekers in de zorg. 

 

Hangen lezers al aan je lippen?

Fijn, dan ben jij al een echte verhalenverteller. Misschien is één van deze cursussen wel interessant voor je:

 

Liever een cursus op maat?

Schrijf jij andere teksten? Of wil je een combinatie van alles? Als een ervaren chef-kok mixen we jouw ingrediënten tot een smaakvolle cursus. Informeer gerust naar de mogelijkheden via:

  • info@klanq.nl
  • 06 48165703

 

We hielpen jonge onderzoekers in de kindergeneeskunde ...

... met een workshop Storytelling tijdens hun congres. Wat een enthousiasme! Bekijk hieronder de aftermovie.

 

Schrijven met Klanq

Een spiegel. Dat is het belangrijkste instrument tijdens onze trainingen. Hoe duidelijk, meedenkend of verrassend zijn je teksten? Je leert om vanuit de lezer te denken. Wat heeft de ander nodig? Schrijven met Klanq betekent tot de kern komen, geen verhullend taalgebruik én lef hebben. Want scherpe teksten vragen om scherpe keuzes vooraf. Zonder doel is een tekst stuurloos. Schrijven met Klanq betekent ook mínder tijd bezig zijn met teksten. Eindelijk stoppen met worstelen, met eindeloos schaven of juist naar dat lege vel staren. We wijzen je de sluipweggetjes naar heldere teksten. Ervaar het zelf. Volg een training. 

 

 

Specs van de training

  • 2 dagdelen of 1 dag
  • Incompany: bij jullie organisatie
Interesse? Neem contact op!