Als Verpleegkundig Specialist ben je niet alleen bezig met de zorg voor patiënten. Je denkt ook na over de vraag: hoe kan de zorg slimmer of beter? Dat doe je bijvoorbeeld via onderzoek of overleg met collega’s, andere specialismen of organisaties. Uiteindelijk vertaal je die ideeën naar een tekst: een advies, memo, rapport of e-mail. Maar opeens verwelkt dat goede idee in een brij aan woorden.

Hoe kun je als Verpleegkundig Specialist overtuigend schrijven? Leer het in één dag!

 

Wat wil je lezer weten?

Veel Verpleegkundig Specialisten maken twee klassieke fouten. Allereerst beginnen ze gewoon te tikken. Zonder strategie, zonder plan. Dat is natuurlijk niet gek: de waslijst aan taken is enorm. Daarnaast zijn ze vooral bezig met wat ze willen vertellen. Terwijl de belangrijkste vraag is: wat wil je lezer weten? Het geheim van een overtuigende tekst is een lezersgerichte structuur. Dat is een structuur die naadloos aansluit op de behoefte van de lezer. Denk daarbij aan de collega’s, afdelingsleiding, een Raad van Bestuur of een kwaliteitsnetwerk.

 

Helder schrijven begint met helder denken

Overtuigend schrijven begint met gestructureerd denken. Want alleen als je het probleem of jouw oplossing scherp voor ogen hebt, kun je deze overtuigend verwoorden. We geloven dat een goede tekst voor 80% bestaat uit denken en voor slechts 20% uit schrijven. Als Verpleegkundig Specialist krijg je schrijfstrategieën om dat denkwerk te structureren. In de praktijk merken we dat je hierdoor veel houvast ervaart. Bovendien schrijf je sneller én met meer lef 

 

©AnneToonen_Klanq_4443.jpg
©AnneToonen_Klanq_4162.jpg
©AnneToonen_Klanq_4447.jpg
©AnneToonen_Klanq_4284.jpg

 

Na het volgen van deze training …

 

… toon je leiderschap door:

 • te adviseren in plaats van te informeren
 • hoofd- en bijzaken uit elkaar te trekken
 • je ideeën helder en overtuigend te onderbouwen

 

… communiceer je overtuigend door:

 • medisch jargon te vermijden
 • persoonlijk en mensgericht te schrijven
 • actief en helder te schrijven

 

… schatten de lezers je expertise op waarde omdat:

 • ze adviezen en rapporten sneller kunnen lezen
 • de verbetervoorstellen duidelijker zijn
 • ze begrijpen hoe een idee de zorg of organisatie verbetert

 

Dat leer je door:

 • slimme schrijfstrategieën om tot de kern te komen
 • kennis over overtuigingstechnieken
 • aan de slag te gaan met eigen teksten

 

Opzet van de training

De training is geen gortdroog college. Integendeel: op basis van eigen casussen leer je om teksten stap-voor-stap te verbeteren. Door voorbeelden en herschrijvingen zie je wat het effect is van een andere structuur en stijl van bijvoorbeeld een advies. Het gaat er immers niet om wat je allemaal wilt vertellen, maar wat je lezer wil weten.

 

De basis: een lezersgerichte structuur

Voor een heldere tekst is een lezersgerichte structuur de basis. Daarom beginnen we de dag met de kern van iedere overtuigende tekst: je advies en de onderbouwing daarvan. Daarvoor werken we met een handig hulpmiddel: de adviesraket. Dit helpt je allereerst om je adviezen scherp te formuleren: waar zegt je lezer ‘ja’ of ‘nee’ tegen? Dat vraagt ook lef en leiderschap: durf je je ideeën duidelijk en transparant op te schrijven?

 

Sneller schrijven én lezen

Vervolgens leer je om krachtige argumenten te formuleren. In veel teksten zien we een verhalende opbouw. Dit betekent dat argumenten, conclusies, meningen en feiten door elkaar staan. Een zoekplaatje voor de lezer. Tijdens de training maak je kennis met een raamwerk voor argumenten. Dit scheelt je véél tijd met het schrijven. En het zorgt ervoor dat je lezer binnen één minuut de rode draad van je tekst kent.

 

Heldere en toegankelijke stijl

’s Middags duiken we dieper de tekst in. Daarbij gaan we ook aan de slag met stijl: zinnen en woorden. Helaas zien we in teksten van Verpleegkundig Specialisten dezelfde beleidsmatige, afstandelijke en soms onduidelijke stijl. Dat hoeft niet! Ook in je zinnen en woorden kun je als Verpleegkundig Specialist je expertise laten zien. Juist door helder en to-the-point te schrijven. Daarvoor leer je technieken die te maken hebben met zinslengte, actief schrijven, modern taalgebruik, het zoveel mogelijk vermijden van jargon en positieve communicatie (focustalk).

 

Je werkt aan verschillende competenties en bekwaamheden

Als Verpleegkundig Specialist heb je verschillende competentiegebieden (CanMEDS, Canadian Medical Education Directives for Specialists). Zie de afbeelding hieronder van de V&VN VS. Met deze training ontwikkel je de competenties: communicatie, samenwerking, wetenschap en professionaliteit.

De Verpleegkundig Specialist heeft daarnaast verschillende bekwaamheden: zowel generalistisch als specialistisch. Met deze training ontwikkel je de generalistische bekwaamheden: kwaliteit van zorg ontwikkelen en het tonen van leiderschap.

Deze training is voor verschillende Verpleegkundig Specialisten: zowel voor de algemene (VS AGZ) als geestelijke gezondheidszorg (VS GGZ). 

 

Trainer: Ton Vogels

Ton werkte jarenlang in de zorg. Onder andere als senior communicatieadviseur bij het Radboudumc en Medisch Spectrum Twente. Daarnaast leidde hij duizenden cursisten op om helder te schrijven. 

 • ervaring: Ton gaf trainingen bij het ErasmusMC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Diakonessenhuis, Treant, Acute Zorgregio Oost, Maasziekenhuis Pantein, GGNet en Medisch Centrum Leeuwarden. 
 • inspiratie: cursisten waarderen de speelse en inspirerende trainingen. Geen gortdroge theorie. Maar oefeningen en voorbeelden op maat. Ton tekent bovendien alles op flips.
 • kennis: Ton studeerde Nederlands met een specialisatie in overtuigende teksten. Daarnaast zit hij in de redactie van vakblad Tekstblad. 

 

Praktische informatie 

 

Inschrijven

Stuur een mail naar ton@klanq.nl. Of vul het formulier op de webite in. Vermeld daarin:

 • Naam
 • Organisatie waar je voor werkt
 • BIG-nummer
 • Gegevens voor de factuur 

 

Vragen

Bel of mail Ton (trainer) via: 06 48165703 en ton@klanq.nl.

 

Liever een training bij jullie?

We organiseren deze training ook incompany! Informeer naar de mogelijkheden.

 

 

 

 

Specs van de training

 • 1 dag van 9.30 - 16.00
 • Splendorfabriek, Nijmegen
 • 395,-
 • 10 september of 7 november (maximaal 12 Verpleegkundig Specialisten)
Inschrijven