Een aanloopzin is als die collega die haar hele weekend in één volzin propt. Eh, wat zei je precies? Deze week viel een tenenkrommend voorbeeld op mijn deurmat.

 

Het gaat om een brief van mijn bank over PSD2. Dat is geen nieuwe Playstation, maar een wet over betalingsverkeer. Allereerst is een afkorting natuurlijk niet de beste manier om lezers te verleiden, maar goed. Ik begon te lezen ... 

 

"Om te voorkomen dat uw gegevens in verkeerde handen vallen, controleren wij of de aanbieder, indien u deze toegang verleent, over de juiste vergunning beschikt voordat wij toegang verlenen tot uw betaalrekening bij ons."

 

Daar was ‘ie al, helemaal aan het begin: de aanloopzin. Zinnen waarbij de schrijver begint met de bijzin. Met als gevolg dat de hoofdzin nog ergens moet volgen. Het effect? Juist, lange zinnen en naar adem happen. Je herkent ze vaak aan beginwoorden als ‘om’, ‘vanwege’, ‘als’, ‘naar aanleiding van’.

 

Simpele oplossing

De oplossing is simpel: draai de zin om. Met andere woorden: begin met je belangrijkste boodschap. Dat maakt het namelijk veel makkelijker om eerder een punt te zetten. En dan verder te gaan met een nieuwe zin. Laten we eens teruggaan naar die zin over PSD2. Zo kan het ook:

 

Uw betaalrekening blijft veilig. Wil een aanbieder toegang tot uw rekening? Dan geeft u allereest zelf toestemming. Wij controleren vervolgens of iemand de juiste vergunning heeft. Zo voorkomen we dat uw gegevens in verkeerde handen vallen.

 

Deze zinnen tellen weliswaar samen 2 woorden meer. Maar lezen waarschijnlijk wel een stuk prettiger en sneller. 

 

Stuur gerust een voorbeeld op

Heb je zelf een mooi voorbeeld van een aanloopzin? Stuur hem gerust op. Ik houd van puzzelen. Ik maak graag een heldere variant voor je. Mailen kan naar info@klanq.nl. 

 

Wil je het je lezer nóg makkelijker maken? Maak het glas in je teksten dan halfvol. In dit blog over positief formuleren lees je hoe.

Zelf helder leren schrijven? Volg bijvoorbeeld de schrijfcursus Rapporteren. Maak je lezer gelukkig. Bespaar jezelf schrijftijd. 

 

20190906_094401_met_cirkel.jpg

Meer informatie?

Ton Vogels

+31 6 48 16 57 03