Na die heerlijke vakantie kan je stille, lege hoofd binnen een paar uur weer propvol zitten. Hoe verminder je stress in een omgeving waarin de werkdruk hoog is? Ik kwam een bijzondere remedie tegen.

 

Voor de studenten van de Radboud Universiteit beginnen de tentamenweken. Druk, onzekerheid, stress. Fijngetrapte blikjes Redbull als boekenlegger. Grote ogen boven dansende letters. De universiteit bedacht een bijzondere manier om studenten erdoorheen te slepen. 

Kleuren. Ja, echt. Gewoon met kleurpotloden en een vel papier. In de lounge lagen enorme kleurplaten (zie de foto) met potloden daarbij. De eerste studenten keken er nog lacherig en aarzelend naar. Maar zodra een student de eerste vleugels en sterren inkleurde, volgde de rest. Binnen een paar dagen was de tekening af (en werd gelukkig vervangen door een nieuwe).

 

20190627_092738.jpg

 

Werkt dat echt?

Waarschijnlijk ken je de kleurboeken voor volwassenen wel. Of de (fantastische!) punt-tot-puntboeken van David Woodroffe. Zelfs psychiater Carl Jung zei al dat kleuren rustgeven werkt. Maar waarom? En werkt het nou echt, kleuren? Ik besloot het uit te zoeken. 

 

Actieve meditatie

Kleuren blijkt een vorm van actieve meditatie. Dit betekent dat je aandacht geeft aan simpele activiteiten die vaak herhaald worden. Door die concentratie verdwijnen negatieve gedachten. Een studie van de San Francisco State Universiteit toonde daarnaast aan dat mensen die creatieve activiteiten beoefenen naast hun werk beter kunnen omgaan met stress. Bovendien presteren ze beter op het werk. Kleuren mag dus ook gewoon thuis.  

 

Postief effect

Een ander onderzoek laat zien dat tekenen als afleiding een positief effect heeft op je humeur. Aan 40 proefpersonen werd eerst gevraagd te denken aan een trieste gebeurtenis. Daarna moest iedereen tekenen. De ene helft moest daarbij uiting geven aan hun gevoel. De andere helft tekende iets totaal anders. Wat bleek? Die tweede groep was uiteindelijk vrolijker, ook op lange termijn. Hier lees je meer over dat onderzoek.
 

Natuurlijk is tekenen geen wondermiddel. Bij echte stress zijn kleurtjes waardeloos. Maar tot die tijd: ach, waarom niet een keer wat tekenvellen in de kantine leggen?  

 

Zorgt het schrijven voor extra werkdruk? Lees dan deze tips om met een schrijfstrategie te werken. Of voorkom frustratie met deze 2 effectieve tips om e-mails te verbeteren.

Meer informatie?

Ton Vogels

+31 6 48 16 57 03