Schrijven in de zorg betekent werken onder tijdsdruk. Eigenlijk moest dat rapport, die notitie of die belangrijke e-mail gisteren al af zijn. Wat is de strategie van veel schrijvers? Ze beginnen meteen te schrijven aan hun tekst. Helaas kom je daarmee later in de problemen.

 

De keuze die schrijvers maken, is begrijpelijk. Hoe sneller de woorden in een document staan, hoe dichter je bij het eindresultaat bent. Bovendien heb je het gevoel dat je goed bezig bent. Dat er iets ontstaat.

 

Tekst schrijven of gedachten ordenen?

Toch keert deze methode zich uiteindelijk tegen je. Waarom? Allereerst schrijf je vooral je gedachten als schrijver op. Met andere woorden: je begint met een aanleiding, historische schets of context. Allemaal informatie die je nodig hebt om als schrijver tot de kern te komen. Kortom, je schrijft in een trechter.

Die informatie is echter niet wat de lezer nodig heeft. De lezer wil weten wat het resultaat is, wat je conclusies zijn, wat hij moet doen. Het effect van de ‘gewoon beginnen’-methode is dat deze informatie helemaal achteraan staat. Juist, dat punt waar je lezer vaak niet aan toekomt. Zonde van al jouw mooie tekst.

 

Duidelijke teksten vragen om keuzes

Een tweede nadeel schuilt in het redigeren van je eigen teksten. Kill your darlings is een belangrijk advies voor veel schrijvers. Je moet soms afscheid nemen van je eigen - ogenschijnlijk geniale - vondsten. Door keuzes te maken wint je tekst aan duidelijkheid. Dit is echter een van de moeilijkste aspecten in het schrijven. Vooral als je al 2 A4’tjes volgeschreven hebt. (lees verder onder de foto)

 

 
Schermafbeelding_2019-06-04_om_11.54.35.png

 

Stel het schrijven van een tekst uit

De oplossing is even simpel als doeltreffend: stel het schrijven uit. Begin met een werkplan, een visualisatie, een structuur. Alles wat je helpt om beter na te denken over je tekst. Tijdens een cursus over het schrijven van teksten helpen we schrijvers op weg met vragen: Wat is het doel? Wie is de doelgroep? Wat willen ze eigenlijk weten? En wat niet?

Het uitstellen van schrijven lijkt op het eerste gezicht een weinig efficiënte methode. Het schrijven zelf moet immers nog gebeuren. Uiteindelijk merken we in de praktijk dat:

  • De teksten helder zijn, omdat ze uitgaan van de behoefte van de lezer

  • De teksten beter zijn, omdat je weet de kern is van je tekst

  • Je de teksten sneller schrijft, omdat je werkt met een structuur   

 

Cursus tekst schrijven: staar wat vaker uit het raam

Ons advies tijdens schrijftrainingen: kijk niet eerst naar je scherm, maar staar uit het raam. Dat leidt tot betere teksten.

Meer informatie?

Ton Vogels

+31 6 48 16 57 03