Helder schrijven begint met helder denken. Hieronder muzikale tips om je tekst wat klanq te geven. 

 

Born to run

Begin niet meteen te schrijven. Sta eerst even stil. Wat verwacht je lezer? Welke wensen en zorgen heeft hij? En heel belangrijk: wat is het probleem waar jouw tekst een oplossing voor is? Wat verandert er als je deze tekst níet schrijft?

 

Nothing else matters

Zonder je af en neem je tijd. Briljante ideeën kunnen weliswaar op een bierviltje ontstaan; een goede tekst vraagt tijd en aandacht. Werk zonder afleiding van mail of collega's. Werk liever in grote blokken tijd dan in kleine plukjes.

 

I still haven't found what I'm looking for

De vragen van de lezer bepalen de structuur van je tekst. Schrijf eerst alle vragen van je lezer op. Zet ze vervolgens in een logische volgorde: van belangrijk naar minder belangrijk. Geef tot slot de antwoorden. Zijn de laatste antwoorden nog noodzakelijk? Waarschijnlijk niet. 

 

Money for nothing

Schrijf je om de lezer te overtuigen? Gebruik dan de overtuigende structuur van een adviesrapport. Begin met je adviezen. Onderbouw ieder advies met maximaal drie argumenten. Geef daarna de kanttekeningen of risico's en leg uit waarom ze acceptabel zijn. (lees verder onder de foto)

Schermafbeelding_2019-06-04_om_11.54.35.png

 

YMCA

Hoe beter jij het begrijpt, hoe makkelijker je het kunt verwoorden. Schrijf kort en bondig:

 

Imagine

Creativiteit is niet verboden. Juist een onverwachte vergelijking (metafoor) of een treffend voorbeeld (storytelling) blazen je tekst meer leven in. Ze zorgen ervoor dat je tekst beter begrepen én onthouden wordt.